Älgjakt SIB Mörkrets Jaktlag 2013

Dag 1 - Lördag 7 september

2013-09-07

Årets älgjakt är igång! Jagar i år, efter ett gästspel i Tärnaby i fjol, åter i Mörkret.

Vi inleder med att jaga i Trollsjöåsen. Det är bråttom eftersom det enligt senaste numret av fjällposten ska ske en geologisk vandring i Naturums regi bl.a. upp till Trollsjöåsen och av förklarliga skäl är det då inte så lämpligt att t.ex. skjuta älg. Passen fördelas snabbt och jag och Per-Agne snackar ihop oss om hur vi ska gå.

Vi jagar från norra gränsen söderöver. Per-Agne går västra sidan och jag den östra. Sune följer med mig in efter vägen till Långkällkojan vid Fröåsen och visar var gränsen vid Storstensmyra går. Det ligger en sten på en gammal grånad stubbe vid vägkanten som vägvisare.

Sätter på Örn sele och GPS-pejlen och sedan får han stå utanför bilen medan jag plockar ihop övrig utrustning. Han ser vad jag håller på med och står samtidigt och vädrar in mot skogen. Han är mycket ivrig! Går ner till jaktgränsen och står där och väntar på att alla ska komma ut till sina pass. Får slutligen besked om att alla är ute och vi drar iväg.

En ivrig gråhund står och vädrar in mot skogen i väntan på att få komma lös och jaga!

Släpper Örn på en gång och han blir lycklig och gör en tokrusning med låg bakdel på gråhundsvis. Han är glad! På väg upp genom åsen passerar vi först ett lite blötare område med källbäckar och surdråg. Här har älgarna hållit till väldigt mycket! Det är spillning och legor överallt! Pulsen stiger! Vid ett tillfälle gläfser Örn till lite grann och drar iväg en liten bit. Jag tror att han fått älg på benen, men efter tio minuter kommer han tillbaka. Falskt alarm!

Det är en härlig morgon, men det är sommarvärme trots att vi kommit in i september! Detta blir ytterst påtagligt när vi kommer in i ett område med contortaungskog och djupa plöjningar som ibland är fyllda med halvmeterdjupt vatten! Är alldeles för varmt klädd och svetten bryter fram.

När vi kommer upp på den högsta kammen drar Örn iväg söderut och han är snart en kilometer bort, uppe i högsta Trollsjöåsen. Det märkliga är att han inte skäller, men jag förstår att han måste vara efter något när han drar iväg så långt.

Finns inte så mycket jag kan göra, så efter att ha talat om i radion var hunden håller hus kan jag bara vänta på att det antingen händer något, eller också att hunden kommer tillbaka till mig.

Under tiden som jag står och väntar kommer Per-Agne. Det är varmt åt honom också och det rinner svett i hans ansikte. -Man skulle ha lämnat långkalsongerna hemma idag!; utbrister han och skrockar på Per-Agne-vis. Vi står och diskuterar GPS och pejl ett tag och sedan drar han vidare.

Får under tiden som jag och Per-Agne står och diskuterar info från Tobbe och Sandra som sitter på Holpasset att det kommit en liten ko förbi dem i ungskogen. Hunden var inte med och efter en stund ser jag på pejlen att han sakta är på väg tillbaka mot mig.

Han kommer fram efter ett tag och får mycket beröm och sedan fortsätter vi. Går österut igen och mot Storstensmyra och kommer fram till Sune som sitter strax norr om sjön.

Dukar fram lite fika och Sune packar ihop och beger sig till bilen. Han ska sätta sig på passet vid vasslan som ligger mellan sjöarna och sedan ska jag fortsätta i lutningen mellan Norra Trollsjön och åskammen.

Medan Sune sitter i bilen på väg till det nya passet ropar Sandra igen att de sett älg. Den här gången är det som hon beskriver det en "diger" oxe!

Inte heller denna älg lyckas de få något tag på att skjuta utan den går söderut mot Willypasset. Där sitter Mattias och han gör inga misstag. Det smäller två skott sedan ligger älgen där. Det är en udda tolvtaggare som är i fint hull.

Jag tar mig fram till vägen och Sune kommer tillbaka och skjutsar mig till min bil. Sedan sammanstrålar vi vid slogboden vid Stenvallvägen. När sedan älgen kommit ner till vägen åker vi i samlad tropp till slaktboden.

När vi är klara med älgen beslutar vi att inte jaga något mer denna dag då det är så varmt.

En udda tolvtaggare blev jaktens premiärälg.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden