Älgjakt SIB Mörkrets Jaktlag 2013

Dag 4 - Tisdag 10 september

2013-09-10

Det är nordostlig vind idag så vi beslutar att jaga på Blekvasselåsens östsida. Vi är en något decimerad styrka idag då Ronny meddelat att han inte vill jaga kalv och således avbryter sitt deltagande för året. Det är alltid svårare att jaga när det är färre passkyttar. Vi löser det genom att endast gå med en hundförare till att börja med.

Lotten fallen på mig och Örn och vi ska utgå från vägändan på den östra Blekvasselåsvägen. Per-Agne postar bakom mig vid grusgropen och övriga sitter i den norra och nordöstra delen av Blekvasselåsen.

När alla kommit dit de ska börjar jag gå med hunden. Går rakt västerut upp mot de nya hyggena i södra delen av Blekvasselåsen. Hinner bara komma upp till hyggeskanten sen drar Örn iväg. Han kommer ner på vägen norr om Per-Agne så han får se honom. Sedan drar han vidare västerut och får tag i älg strax nedanför det lilla skäret där vi har ett pass. Det går vidare förbi saltstenen och sen rakt över högsta åskammen innan det går ner på den östra sidan och då förbi flera passkyttar. Det är en tiotaggare!

Det går ur våra marker strax nedanför Skithuspasset där Willy står på pass. Han ser när både, först älgen och sedan hunden springer i kraftledningsgatan över Blekvasslan och in på grannmarken.

Jag får följa hundens vidare färd på pejlens display. Det går upp i högsta Torsberget och sedan ner mot stranden på Öresjön. Där går det fram och tillbaka efter strandkanten ett tag och sedan börjar hunden leta sig tillbaka i sina egna bakspår. Kan det vara så att älgen simmat ut i sjön för att bli av med hunden?

Jag börjar gå mot nordost för att se om jag kan genskjuta hunden, men ser snart att det kommer jag inte att lyckas med. Går därför norrut för att försöka ta honom när han passerar vassla vid Skithuset igen. Kommer fram till Sune som sitter vid Myrdongspasset. Står och samtalar och ser att hunden är uppe i åsen 300 meter öster om oss. Då vinklar han plötsligt och kommer rakt mot oss! Kan han ha hört oss på det avståndet? Eller kanske fått vind av oss? Hursomhelst när han kommer till mig får han mycket beröm och sedan beslutar vi att jag ska ta tillbaka lite och fortsätta gå som planerat.

Vi hade under tiden som Örn var borta sagt att Per-Agne skulle ta över eftersom jag misstänkte att Örn skulle vara ganska slut efter den långa rusningen efter oxen, men han verkar pigg så därför fortsätter jag gå och Per-Agne sätter sig på pass igen.

Jag tar tillbaka lite grann och går några slag i Blekvasselsåsens östsluttning. När jag kommit så jag är mitt för Sune igen fast uppe i åsen en bit drar Örn igen! Hör snart hans gälla skall för fullt och den här gången går det rakt mot Mattias som sitter på Skärpasset! Innan det kommer fram till honom gör det dock en gir västerut och kommer i stället nedanför Skäret vid tornet som vi har där. Tyvärr har vi ingen passare där!

Sedan fortsätter älgarna med hund fram till Nedre Dikespasset och där är han och rotar ett tag innan han släpper och kommer tillbaka. Går resterande mark utan att något mer händer sedan avbryter vi för dagen på grund av värmen.

En duktig hund har nyss kommit tillbaka efter att ha farit med älg!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden