Älgjakt SIB Mörkrets Jaktlag 2014

Dag 1 - Lördag 6 september

2014-09-06

Älgjaktspremiären 2014 är nu ett faktum! Kanske många läsare reagerar och säger att premiären var väl den första september i år, och då har de helt rätt, men vi har valt att skjuta upp jaktstarten några dagar. Ett ofta ifrågasatt beslut, men med tanke på den rådande värmen kanske inte helt dumt den här gången.

Sagt och gjort, vi träffas på morgonen för utdelning av pass och efter det sedvanliga gnabbet ger sig passkyttarna iväg medan jag och Per-Agne blir kvar en stund för att prata ihop oss om hur vi ska gå med hundarna. Det blir så att jag kommer att gå med Örn från Granåsen och utöver och Per-Agne tar längre ner i Hôlla. Det tar lite tid, men till slut är alla hållkarlar ute och vi kan börja gå.

Att med ord beskriva den glädje en jakthund ger uttryck för när den äntligen får komma lös och springa i skogen för första gången på närmare tio månader låter sig nästan inte göras, men jag ska ändå göra ett försök.

Det hela började egentligen att byggas upp redan för flera veckor sedan när jag plockade fram bössan och åkte för att göra skjutprovet inför jakten. Sedan eskalerade det hela när jag genom jobbet varit och besiktigat björnar under årets jakt och kom hem med blodiga kläder. De sista dagarna nu innan jakten har han legat och passat dörren och knappt haft tid att äta när alla gamla välkända kläder och annan utrustning plockats fram och packats ner. Därför har Örn, min trogne gråhund, en väldig iver och gnäller och tjuter till litet ibland, något han aldrig gör annars.

När jag öppnar bakluckan för att sätta på honom pejlhalsbandet står han och trampar och skakar av jaktlust! När han sedan äntligen får komma lös gör han tokrusningar och blir sådär gråhundslåg bak och springer brett med frambenen! Ja, ni som sett en glad gråhund vet säkert vad jag menar?

När den största ivern lagt sig går vi upp i Granåsen. Ser att det är väldigt gott om lingon och blåbär och hinner inte mer än tänka tanken att här borde björnen trivas, förrän jag formligen snubblar över en spillningshög från en nalle!

Går mot Källriset men hinner aldrig dit för Örn river i och försvinner åt sydväst. Undrar vad det var för något? Det enda jag kan göra är att stanna kvar på platsen och avvakta.

Väntan blir inte lång förrän Tobbe som sitter på Huggarkojpasset ropar på radion att det kommer en stor oxe förbi honom och strax därefter även hunden. Jag ser på pejlen att det går över Trollvasslan och ut ur passkedjan. Finns inte så mycket att göra förutom att studera pejlen och samtidigt hoppas på att Per-Agne ska få tag på något.

Örn drar iväg långt söderut på marken förbii nästan alla kända pass vi har där. Slutligen går det ner till Fuluälven ungefär vid Båtfallforsen. Hunden blir kvar där och rotar ett bra tag vid strandkanten. Förmodligen har älgen gått över älven och hunden vågar inte följa efter, vilket är bra för älven är gräns mot ett annat jaktlag!

När han äntligen släppt älgen och är på väg tillbaka börjar han springa vägen uppöver förbi Dippelkojan. Jag börjar så smått överväga att ta bilen och åka och möta upp honom för att vinna lite tid och spara på hundens ork, när han plötsligt drar upp i landet igen och kort därpå ropar Sandra som sitter vid Vasselkroken att hon skymtat två älgar och sedan kommer Örn. När han får syn på henne går han dit och lägger sig helt utpumpad och hon håller på ett bra tag innan hon får honom att fortsätta tillbaka mot mig. Det går väldigt sakta men till slut kommer han med hängande tunga och slänger sig ner vid mina fötter. Han har tappat ett halsband med flärpar som jag satte på honom i morse, men i övrigt verkar allt vara ok.

Åker och tar ett pass i vägänden på Uggelvägen för att vänta där tills Per-Agne gått klart, men hinner inte sitta där länge förrän han ropar att han avbryter på grund av värmen.

Senare när vi återsamlas talar Ronny om att han sett ko och kalv som gick in i Källriset när han gick från sitt pass vid diken. Dem tar vi i morgon!

En trött Örn kommer och slänger sig vid mina fötter. Värmen gör att det blir jobbigt för hundarna.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden