Älgjakt Stenvallens Jaktlag 2011

 

Dag 13 - Lördag 8 oktober

2011-10-08

När jag stiger upp vid sextiden denna blåsiga morgon är det fortfarande mörkt ute. Jag kliver ut utanför stugan för att slå morgondrillen. Någonting svishar förbi ansiktet och jag hukar mig instinktivt. Går in och hämtar en ficklampa och lyser i träden utanför dörren. En slaguggla sitter i en björk några meter bort och blinkar mot ficklampsskenet. Den ser bedrägligt snäll ut, men jag vet att det skenet verkligen bedrar då denna uggla är den av de aggressivaste arterna som finns i Sverige. Resten av morgonbestyren avlöper dock utan att något mer inträffar.

Vid bron i Mörkret väntar farsan, Per-Agne och Alexander. Deras lilla terrier rex kommer och nosar på mig. Det är en härlig morgon, men det blåser ganska mycket och vindarna är nordliga, så temperaturen är halverad mot förra helgen. Efter en stund ansluter Sune och Elof och därmed har de som ska vara med idag och jaga anlänt.

Vi ska jag norr om Gördalsvägen och jag och Per-Agne skall gå samtidigt med hundarna. Jag utgår från försvarsanläggningen och går norrut mot vinden. Har bara hunnit fram till det första av de nya hyggena när Örn får tag i älg. Det drar sig ner mot Fuluälven och jag befarar att det kan gå över, men det gör det inte utan i stället går det vidare norrut efter vägen.

Scenariot som jag målar upp i huvudet är att det kommer att följa vägen en bit och att hunden kommer att tröttna och släppa. Hoppet tänds därför när jag ser på pejlen att det vinklar upp mot passkedjan igen. Han passerar Busk-Olatjärnen och nu börjar tempot sänkas avsevärt. Elof ropar, han sitter vid Myrhalsen, och säger att han hör hunden ibland och att han har ett grovt skall. Det betyder att han skäller ståndskall! Eftersom jag är ca en kilometer därifrån är det inte så bara att försöka ta sig dit. Verkar som det är gångstånd för det rör sig sakta norrut mot Oxpasset. Det kommer aldrig där förbi, och det är bra för vi har ingen passare där. Vid Skogvaktarstugan släpper han och efter en kvart är han tillbaka hos mig.

Det känns lite avslaget att fortsätta gå norrut nu när hunden farit genom området, dessutom är han ganska trött, men jag vet ju att det blir fart på honom om han får älg i nosen.

När jag går genom den kvarvarande skogen nedanför harpasset där hunden fick upptag, ser jag väldigt mycket spår och spillning efter ko och kalv, så det var troligtvis dem han var ute efter. Synd att det inte blev ståndskall lite närmare.

När jag nästan gått klart området ropar först Elof och sedan farsan att de sett en tjugotaggare!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)