Älgjakt Stenvallens Jaktlag 2011

 

Dag 5 - Fredag 9 september

2011-09-09

Får inleda dagen med att sitta på pass. Det har varit klart under natten vilket gör att temperaturen krupit nedåt och ligger nära noll. Jag är ovan att stå stilla och är inte heller så varmt klädd, jag fryser!

Vi jagar mellan Stenvallvägen och vägen nere vid Fulan. Per-Agne går ut från Harpasset. Jag står lite på ett bakpass vid Janepasset. När han kommit ner till vägen och vänt får hans hund tag på något och kommer upp mot mig. Det viker dock av innan det kommer fram så att jag kan se vad det är. Örn som jag bundit vid en tall hör och känner att det är älg på väg för han börjar först gnälla och sedan övergår det i skall. Per-Agne får tag i hunden, men först har det kommit en kviga fram till farsan som sitter på passet vid fiskdammen.

Det är verkligen tråkigt att sitta på pass. Förstår inte hur jag orkade jaga en hel vecka förut innanm jag skaffade hund.

Efter någon timme eller är det kanske två? Jag har dålig koll för varje minut på passet känns evighetslång. Då kommer det två gubbar i bil och stannar. De ska plocka bär och frågar var de kan göra det utan att störa. Jag skickar upp dem i ett av de nya hyggena ovanför Stenvallvägen.

Till slut kommer P-A fram till sin slutdestination. Mattias som sitter på Oxpasset såg en ko på morgonen när han gick ut till passet. Den verkar vara som bortblåst.

Vi återsamlas vid slogboden efter Stenvallvägen. Först säger gubbarna att de tycker vi ska avbryta, men sedan tvärändrar de sig och tycker vi ska ta ett snabbryck i Knallen.

Jag parkerar vid gammelvägen strax ovanför Uggla och inväntar passgubbarna. När samtliga är på plats går Örn och jag rakt norrut och kommer fram till Skolapptjärnen.

Därefter går vi västerut över Lillvasslan och söder om saltstenen. Innan vi kommer fram till det nya hygget vid Knallen drar hunden norrut och det dröjer inte länge förrän jag hör hans gälla stämma ljuda!

Det bär iväg norrut och rundar högsta Knallen. Sedan går det vidare mot sydväst. Jag förvarnar passarna och det dröjer inte länge förrän det smäller två skott. Det är farsan som sitter utefter Gördalsvägen som skjutit en kalv!

Jag skyndar mig över hygget och när jag kommer fram står Örn och skäller och luggar älgen. Farsan har tidigare flera gånger under veckans jakt skämtat och sagt att älgarna kommer fram och tittar på honom för att de vet att han är ofarlig. När jag nu kommer fram trycker jag hans hand och säger: - Du var tydligen inte så ofarlig ändå som du sa att du var!

Han ler brett och säger: - Jodu, än kan gubben!

Medan jag tar ur älgen ansluter en efter en ur jaktlaget. Sedan åker vi gemensamt till slaktboden för det avslutande arbetet. Jägarlyckan ler mot mig.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)