Dagbok

Fågelspaning

2011-10-01

Äntligen får jag komma ut i markerna igen! Känns som en hel evighet sen sist, trots att det bara är drygt en vecka som har gått. Älgjakten är det fortfarande uppehåll i för brunsten, men jag är sugen på att titta efter fågel och samtidigt testa det nya jaktstället jag köpte i Falun i veckan.

Jiiri och jag åker därför upp till Sia tidigt denna morgon. Hans dagar som effektiv tjädertämjare är över, men han är ju fortfarande pigg och får följa med som sällskap. Har till och med ordnat matsäck till honom.

Vi hinner inte mer än börja åka upp efter Siavägen förrän det är fullt med tjäder i vägen, både hönor och flera tuppar som går med utspända stjärtfjädrar och släpande vingar och spelar! De flyger upp när jag kommer med bilen, men jag ser ungefär var två av dem sätter sig. När jag sedan parkerat smyger jag dit för att se om jag kan få någon av dem på kornet. Det är väldigt gles tallskog och jag ser redan på långt håll en av tupparna som sitter i en torrtopp på en gammal tall. Han ser även mig för han är mycket varsk och sitter med näbben rakt upp, alldeles stilla och iakttar alla rörelser. Jag försöker komma i håll, men det blir för mycket för tuppen som lättar och seglar iväg på kupiga vingar. En ståtlig syn!

Jag ska också nämna att under tiden jag smög på tjädern har jag hört ett antal hagelskott söder om vägen, troligen jägare som jagar med stående fågelhund.

Fortsätter norrut genom den glesa tallskogen. Det är verkligen en sällsam upplevelse att vandra genom denna sal av gamla grova tallar, som på grund av höjdläget är väldigt korta. Ofta ser man spår efter forna bränder och det är talrikt med lågor och högstubbar.

Har hunnit ungefär halvvägs mellan Siavallen och Slottmanstjärnen när några orrtuppar varsnar mig och börjar kuttra oroade. Jag ser en av tupparna ute på en öppen myr och försöker mig på en ansmygning, men det är lönlöst, hinner bara gå tiotalet meter så tar fågeln till vingarna och förflyttar sig till säkrare marker.

Passerar Slottmanstjärnen, eller "Slôssmanstjônna" som den heter på särnamål. Det är längesen jag var här märker jag, för det har kommit upp en slogbod vid tjärnen, och det begynnande grånande virket vittnar om att den måste ha stått här några år.

Går vidare till den östra branten av Sia. Här är det ett regelrätt stup, så Jiiri och jag får leta en stund innan vi hittar ett lämpligt ställe att ta oss ner på. Väl nedkomna är det en total scenförändring mot tallskogen vi gick i nyss! Här i dunklet står granskogen tät och en liten källbäck porlar mellan stammarna. Ljuset silar mellan täta stammar och dimman virvlar som rök från marken och grenarna. Från den släta, gråa klippväggen hänger frodiga mattor av olika mossor och från dess ytterkanter droppar silverne vatten, det klaraste och renaste du kan tänka dig. En helt fantastisk plats!

Efter att ha suttit och druckit vatten ur källan i denna sagoskog och insupit atmosfären en lång stund går jag motvilligt vidare. Passerar en del fin skog och en hel del imponerande tallar innan vi kommer genom en tråkig och intetsägande ungskog och fram till den stora myren Öresjökölen. Där gör jag upp eld och grillar korv, något kaffe blir det inte för det finns bara smutsigt myrvatten.

När fikastunden är över och jag sett till att elden är ordentligt släckt, för det har börjat blåsa ganska mycket, tar vi oss över myren. Får prova lite olika passager innan det lyckas för det är mycket blött och gungfly.Det är fina skogar här också, men det avbryts då och då av nästintill ogenomträngliga ungskogar av contorta.

När vi kommit ut från en sådan contortadjungel står det plötsligt en älgtjur femtio meter längre fram och tittar på oss. Jag har vinden rakt mot mig och jaktkläderna är camouflagemönstrade, så han förstår nog inte vad jag är för sorts figur. Går i sidled för att han ska få vind av mig, men den rörelsen räcker för att han ska få nog och trava iväg. Han stannar en stund mitt ute på myren innan han fortsätter. Jiiri, som sett när älgen sprang iväg, fick ett ryck och sprang efter några hundra meter! Otroligt att den hunden snart är femton år!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)