Dagbok

Naturen vaknar

2012-04-14

Tiburtius är kommen, dagen då björnarna enligt gammalt lämnar sina iden. Idag bjuder han även på ett strålande väder, dock lite blåsigt.

Jag har nyss kommit tillbaka till stugan efter att ha varit nere vid Strupen i tre timmar. Förutom vädret och den fina forsen med sina otroligt vackra isformationer, var jag med om en fantastisk upplevelse.

Stod nedströms bron och fotograferade några häftiga isflak när jag hörde ett plaskande ljud utåt älven till. Det lät nästan som en fisk som vakade, men jag tänkte att det kan väl ändå inte vara möjligt såhär tidigt, det finns knappast några insekter för fiskarna att vaka efter.

Blev stående och spanade åt det håll ljudet kommit ifrån. Plötsligt sticker en utter upp huvudet! Den har inte sett mig, men innan jag hinner få in den i kamerans sökare har den dykt under ytan igen. Detta upprepas fem - sex gånger på nya platser, och varje gång är jag för sen med kameran. Slutligen försvinner den neröver mot Sildret till. Jag har aldrig sett en utter förut så det här blir ett minne för livet.

Ett av de många isflak som ligger efter Fuluälvens stränder den här årstiden. Älven har gjort sig fri från vinterns bojor och vattnets kraft har vräkt undan isen som nu för en tynande tillvaro.

När man är ute i skogen såhär finns det så mycket saker att glädjas åt, små saker som egentligen är helt fantastiska i all sin enkelhet.

Tidigare idag satt jag och studerade fåglarna som är här och äter. Noterade en blåmes som betedde sig lite underligt. Den klättrade runt på en björkstam och satte ideligen ner näbben och lyfte sedan väldigt långsamt på huvudet, ett konstigt beteende för en fågel som normalt rör sig väldigt snabbt.

Tog kikaren och såg då att björken var lite skadad på några ställen, kanske en hackspett varit där, och ur de skadorna hade det runnit sav som stelnat till is under nattens kyla. Nu med hjälp av förmiddagssolens värme började det tina och bildas små droppar, och det var just dem som blåmesen tog tillvara!

Blåmesen har lärt sig ta tillvara björksav som sakta sipprar ut från skador på stammen.

Naturen och de varelser som där dväljs är verkligen fantastiskt mångsidig och detaljrik! 

Antal kommentarer: 2

2012-04-16 21:56:07

Flotte bilder og beskrivelse av naturens oppvåkning fra vinterdvalen :) Ganske stor kontrast til snøen som har lavet ned et døgn her nå. Men det er en del av våren det også her i fjellbygdene :)

2012-04-16 22:00:57

(heart) :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)