Dagbok

Vingar över orrmyren

2012-04-15

Stiger upp tidigt denna morgon. Det har precis blivit ljust och koltrastarna är redan här och skuttar runt på marken i jakt på lite mat. När även jag har ätit frukost hänger jag på mig kamera och kikare och går ut i skogen. Målet är att försöka få lite bilder på orrarna som spelar på myrarna här nedanför stugan.

Att lokalisera ett orrspel bara genom att följa ljudet är inte lätt. Det bubblar och jäser och ljudet kan färdas kilometervis eller också kan det vara helt nära. Man kan aldrig veta!

Att smyga är svårt idag då det varit ner mot sex minusgrader under natten så det frasar vid varje steg man tar i riset. Ibland måste jag även passera mark som fortfarande är snötäckt och jag tycker ljudet när man kliver på den hårda skaren skär genom skogen denna tidiga timme.

När jag börjar närma mig stället där jag tycker att ljudet har kommit ifrån visar det sig vara fel. Ljudet har studsat mot en åsrygg, det kommer längre norrifrån. Går åt det hållet i stället.

Har tagit mig över en liten ås och en bäck och står och funderar på hur jag skall ta fortsättningen, har nämligen kommirt ganska nära platsen där orrarna uppehåller sig och står framdör en större myr med mycket snö. Att gå ut på den kommer troligen leda till att fåglarna blir skrämda och slutar spela.

När jag står där och funderar hörs plötsligt ett vrål trehundra meter ner i skogen mot älven till! En björn som förmodligen tröttnat på min närvaro och säger åt mig att försvinna. De kan ju ha ett väldigt tråkigt morgonhumör dessa första nallar på våren. Därför hörsammar jag varningen och drar mig visslande och trallande därifrån. Det enda jag kan komma på att tralla på denna tidiga timme är internationalen! Men den verkar funka för jag varken hör eller ser någon björn och kommer så småningom tillbaka till stugvärmen.

De första björnarna som kommer upp på våren år oftast de största hannarna. Det står inte mycket mat att finna när snön fortfarande ligger kvar och det är många minusgrader nattetid. Då kan dessa nallar som normalt är fredliga växtätare bli lite griniga.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)