Dagbok

Fisketur i Fuluälven

2013-06-25

När jag stiger ur bilen denna afton och börjar plocka med utrustningen är mygg och knott väldigt besvärliga. De senaste dagarnas regnande och det varma vädret har gjort att de kommit i farten!

Följer stigen ner till älven som så många gånger förr. Ser blänket av vattnet mellan stammarna och hör bruset. Det känns som att bli välkomnad av en gammal välkänd sång.

Solen värmer mitt ansikte när jag står vid strandkanten och vecklar ut spöt och maskar på kroken. Börjar fiska nedströms men känner att jag är jäktad och stressad. Skynda, skynda! Stannar upp och frågar mig själv varför. Finns verkligen ingen anledning. Jag står här med ett fiskespö i handen och det är sommar och skönt ute. Tar några djupa andetag och går sedan till forsen med den fina harrstyrkan nedanför.

Får efter en stund en fin sjuhektosharr! Före detta har jag inte haft ett napp. Börjar tro att det var först när jag slappnade av som jag fick en fisk. Man kan inte tvinga naturen till att ge av sina gåvor...

Den vackra harren ligger på en tuva. Dess ryggfena skimrar i ett regnbågslikt sken och en liten rännil av blod rinner från gälarna ner i det gröna gräset. Jag lyfter på hatten i vördnad för den fallne...

Tar med mig fisken och går ner till den frodiga strandängen nedanför lugnet. Här har redan många blommor börjat blomma. Det är mest midsommarblomster och smörblommor, men nere i gräset blinkar kärrviol och tätört mot mig med sina blå ögon.

Står på knä i gräset och tar ur fisken. Ser då att när som helst kommer rölleka och kung karls spira att slå ut. Lite längre in mot skogskanten ser jag även att den ståtliga stormhatten snart kommer att veckla ut sina gråblå mössor.

Vadar ut i älven och sköljer ur fisken. Blir stående ute i vattnet efteråt med den i handen. Det är verkligen ett speciellt ögonblick och kvällen är perfekt. Vattnet glittrar i solljuset. En lövsångare drillar melodiskt från andra sidan älven. Några bulliga moln seglar sakta ovanför Fulufjällets breda rygg.

Blir stående länge ute i älven och insuper detta fantastiska skådespel. Hur länge vet jag inte, tid och rum upphör att existera. Går sedan sakta tillbaka och kan bara tänka att jag skulle vilja vara här med henne. Hålla hennes hand. Hon som nu har mitt hjärta...

Antal kommentarer: 1

2013-08-09 09:43:46 - Hans Eriksson

Visst är det något speciellt med Fulan. Var där 14/7 men lågt vattenstånd gjorde det svårfiskat. Fick dock med mig en skaplig öring som tog på en skomakarfluga.
Hälsningar
Hans på Siavallen
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)