Dagbok

In i Norge

2013-07-05

Dag 1 5/7 - 2013

Återigen är jag på vandring. Det är nu en gång så att har man blivit biten av fjället bara måste man ut!

Den här gången besöker jag Drevfjällets norska del, vilket tyvärr innebär att jag går utan min trogne turkamrat Örn. Sedan dvärgbandmasken kommit till Sverige är det numera så krångliga regler för att ta med sig hund in i Norge. En veterinär måste avmaska hunden och sedan skriva ett intyg på det. Därefter har man fyrtioåtta timmar på sig att åka in i Norge. Då jag har tio mil till närmsta svenska veterinär blev det alldeles för krångligt så det var enklare att lämna honom hemma, men knepigt känns det.

Utgår likt förra gången från Gördalen och Gröningshållan. Det är varmt och fint väder till att börja med, men lagom när jag kommer fram till vindskyddet börjar det regna. Väntar ut skuren genom att äta lite nötter och filosofera.

När regnet gett med sig går jag upp på fjället. Passerar prästvägen, en gammal stig som går mellan Gördalen i Sverige och Drevdalen i Norge, och kommer fram till Myrtuvröset där jag vilar en stund.

Reagerar även denna gång på att det är så sparsamt med fågellivet. Bortsett från några måsar vid ett tjärnöga och någon enstaka ljungpipare ser jag inga fåglar.

Går upp på Myrtuvhöa och när jag sedan lämnar toppen måste jag passera ett större område med block. Det är lite besvärligt men jag belönas sedan med en lättgådd terräng och får se flera ripor som springer efter marken och låtsas vara skadade för att locka mig bort från kycklingarna.

Ligger nu i tältet nedanför Skjerhöa. Gick en runda här utanför nyss. Letade efter vatten. Det är långt till närmsta vattenhål, men i gengäld har jag en fantastisk utsikt från tältet!

Har stått här utanför en lång stund och sett solens gyllengula kvällsstrålar smeka Fregns sidor. Fjället står i brand och skimrar likt det vackraste guldpalats du kan tänka dig! Nere i dalen hör jag Ljörans rogivande brus och det glimmar inne i barrskogens kompakta grönska. Det är taken på gårdarna i Sköra. Längre ner i dalgången skymtar genom ett blågrönt dis den vita kyrkan i norska Ljördal.

Fjället Fregn i direkt anslutning till Fulufjället, är en mäktig skapelse utmejslad i en avlägsen forntid som nu står kvar som ett monument för naturens urkrafter och människans litenhet.

 

Dag 2 6/7 - 2013

Kommer ifrån tältet vid niotiden. Natten har varit ok. Det blev lite varmt med mössa och underställ så de åkte av någon gång under efternatten.

Planen för dagen är att utforska Drevfjellets södra delar och jag börjar därför ta mig söderut. Måste dock efter någon timmes krånglande i en väldigt tät fjällbjörkskog gå norrut i en vid lov ovanför Skårbekkens dalgång.

När jag tagit mig förbi bäckens källområde blir fjället väldigt lättgått. Underlaget består av ett lågt täcke av bärris, främst ripbär och kråkbär, men också med inslag av blåbär, samt de olika lavarna som är karaktärsarter på fjällheden.

Kommer ut på en vidsträckt slätt och känner att det börjar bli dags att fixa lunch. Hittar en fin liten bäck där jag kan ta vatten och laga lite köttsoppa på trangiaköket.

När jag sitter där och njuter av maten och utsikten ser jag hur det blänker från något ca sju- åttahundra meter längre bort. Efter en koll i kikaren ser jag att det är en vit bil! Det går ju en väg upp på fjället här och en man och en kvinna går med en hund upp mot fjället. Vildmarkskänslan dämpas rejält av att se folk och bilar på fjället, men efter ca en timme, lagom när jag ätit klart och börjar bli redo att ge mig av, kommer de ner igen och åker.

Jag går upp på Fienshöa. Här har man en bedårande utsikt! I väster ser man Trysilfjället med dess skidbackar. I öster står Fulufjället som en vägg mellan Sverige och Norge. Fregns mäktiga urtidsknöl ståtar som en ensam jätte mellan Bergådalen och Ljöra!

Uppkommen på Fienshöa blir det sedvanlig topprast med vätska, kikarspaning och fotografering. Noterar återigen en av dessa träkonstruktioner uppstagade med vajrar som jag sett på flertalet toppar på norska sidan Drevfjället. Bredvid dessa står det en metallstolpe med texten Stora. Undrar mycket över vad detta kan vara för något. Trodde först att det var för att märka ut topparna på fjället, men vad gör då Storaskylten där? Får försöka ta reda på detta senare. Kanske Finn Moen kan ge svar?

Dessa gamla träkonstruktioner står i princip på varje topp på norska Drevfjellet. Bredvid står en metallstolpe av samma typ som brukar sitta vid gränser mellan olika skogsskiften med texten Stora.

Fortsätter ledsagad av ljungpipare och stenskvättor till Brennstöthöa. Fjället är här otroligt lättgått vilket är tur för nu mitt på dagen börjar det bli väldigt varmt och gassigt.

Efter ytterligare någon timmes vila börjar jag återfärden mot tältet. Beslutar mig för att gå gent rätt över ravinen där Skårbekken rinner, har sett på håll en passage där fjällbjörkskogen ser lite glesare ut. Hoppas bara att det inte i stället är sankmark.

Går ner i ravinen. Det är brant och lite trixigt att ta sig ner, men det går bra och belöningen för mödan är en mycket vacker bäck med stor rikedom av fagra örter. Tar mig över genom att kliva på tre stenar likt trappsteg. Är försiktig med händelsen på min förra vandring för några veckor sedan i färskt minne.

Björkskogen på andra sidan bäcken är ganska tät men inte ogenomtränglig och jag kommer upp på en grusväg som jag följer upp mot fjället igen. Det står ett stort hus i slutet av vägen med skylten "Gordon Castle"!

Hundra meter ovanför "slottet" stannar jag vid en vacker fjällbäck och tillreder min middag. Här är det väldigt vackert och många underbara och intressanta växter glimmar i kvällsolens mjuka gulaktiga sken. Särskilt en stolt och ståtlig kvanne utmärker sig. 

Klockan börjar nu närma sig åtta på kvällen och skuggorna börjar bli allt längre och solen värmer inte heller så påtagligt. Vinden har stillnat och mygg och knott börjar komma i farten. Efter ca en timme börjar det bli outhärdligt och jag går raskt tillbaka till tältet och kryper in.

 

Dag 3 7/7 - 2013

Idag vänder jag åter till civilisationen. Redan vid sextiden har jag packat ihop tältet och de andra sakerna och börjar gå. En kombination av dålig sömn och att jag vill försöka undvika den starkaste värmen gör att jag går så tidigt.

Efter någon kilometer håller hjärtat på att hoppa ur bröstkorgen när först en och sedan ytterligare en stor tjädertupp tar till vingarna med ett ljudligt brak tiotalet meter framför mig! Detta upprepas sedan någon timme senare. Har aldrig sett tjäder uppe på själva fjället tidigare och förundras över det. Det måste väl vara något som de vill ha att äta plus att det inte är särskilt långt till skogskanten här.

Resten av färden sker tämligen odramatiskt. Jag går lågt för att undvika blockhaven längre upp på fjället. Det mest spännande som sker är att jag stöter på ett fällhorn från en älg som har tio taggar, dvs. det är en tjugotaggare som tappat det! Ser för min inre syn den stora älgen som springer undan i det rödfärgade senhöstriset så att myrvattnet stänker.

En tjugotaggare har fällt ett av sina horn uppe på fjällheden.

Kommer in på prästvägen igen och följer den ner från fjället. På sluttampen innan jag når bilen följer stigen en frodig bäck med många intressanta växter. Det är en härlig tid i naturen nu!

 

Antal kommentarer: 3

2013-07-31 19:50:49

Hei igjen, John !
Nå har du virkelig vært inne i "mine" trakter, hadde du gått litt lenger vest hadde du kommet ned i Drevdalen, hvor jeg har bodd i mange år, og har hytte som vi har brukt i mer enn 50 år. Men jeg har ikke vært oppe på Drevfjellet i år, - jeg går mer vestover og nordover som regel. Spørsmålet hva "Stora" betyr; det er antagelig et gammelt rådelsmerke for Stora Kopparberg som var stor skogeier i Ljørdalen-området inntil en del år siden, da norske Statskog overtok terrenget. "Gordon Castle" er et nyoppfunnet navn på Sundlöfstugan, som var et slags "jaktslott" for de høye herrer i Stora Kopparberg. Fjellområdet er nå arrendert (?) av Norsk Gordonsetterklubb, som har funnet på det nye navnet på Sundlöfstugua. Hilsen fra Finn M.

2013-07-31 19:52:52

Dessuten ; Flott elghorn, ser ikke ut for å være gnagd av mus eller andre gnagere ! Finn M.

2013-07-31 20:06:38

Hej Finn!
Tack så mycket för att du klargjorde mina frågetecken! Jag förstod att det måste försiggå mycket ripjakt uppe på Drevfjellet eftersom det var ganska mycket ripa där och hittade även en hel del gamla hylsor från hagelpatroner. Kanske jag tar en tur till Drevdalen nästa gång!
Hälsningar John
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)