Dagbok

Vårvinter på Fulufjället

2014-03-27

Det fantastiska vårvädret som infunnit sig sedan några dagar fortsätter och jag känner att jag bara måste upp på Fulufjället en dag som denna!

Solen värmer riktigt skönt redan när vi lämnar Brottbäcken och börjar vår färd uppåt i isiga skoterspår. Örns glädje över att få trava bredvid mig när jag skidar fram är verkligen påtaglig! Han känner nog precis som sin husse hur livgivande ljuset är som äntligen kommit efter denna otroligt mörka och trista vinter.

När vi lämnar skoterleden och viker av efter skidleden som går upp vid Särnmanssjöarna blir det lite besvärligt. Snön är så kompakt att den bitvis är lika hård och glatt som is eftersom solen inte hunnit luckra upp den ännu. Får hoppas den är mjukare när vi ska ner senare idag. Tur att jag har stålkanter på skidorna, de får verkligen bekänna färg nu!

På väg upp på fjället var snön hård som is, som ett fruset hav, stelnat i en krusning på vågorna.

När vi kommer fram till Särnmanskojan anländer samtidigt ett sällskap med fem tyskar som är ute och går på snöskor. De kommer från Tangsjön idag och de blir genast förtjusta i Örn som inte är sen att dra nytta av uppmärksamheten. Han rullar sig i snön och gör sig till och springer och snokar i ryggsäckar. Han gör succe!

Efter att ha tagit farväl skidar vi vidare ut över fjället. Lämnar leden och åker först mot Bergådalen. På vägen stannar vi vid en sten i solen och här blir det en lång paus på över en timme. Har med mig liggunderlaget och efter kaffe så slumrar jag med Örn i knävecket.

När vi sedan fortsätter följer vi Bergån uppströms. Solen gassar och det är otroligt nog helt vindstilla vilket är nästan unikt för det brukar ju nästan alltid fläkta lite uppe på ett kalfjäll. Det är så varmt att jag måste ta av mig mössa, handskar och fleecejackan och skida i enbart underställströjan!

Passerar Bergån. Det är ett öppet parti i vattnet lite längre fram och jag blir nyfiken och måste skida fram och titta. Det är lätt att se hur mycket snö det är eftersom ån rinner längst där nere. Uppskattar snödjupet just här till mellan två och tre meter!!!

Skidar upp ur dalgången och kommer så småningom fram till målet för dagen, altarringen. Idag är det bara lite av toppen på lådan som skyddar altarstenen som sticker upp ur snön, stenringen är helt täckt av snö!

Vilar en stund och dricker vatten. Värmen har gjort mig törstig. Slås av hur otroligt tyst det är här uppe och åt alla håll sträcker vita vidder ut sig. De skulle kunna invadera Ukraina utan att jag hade en aning om det!

Börjar återfärden och tar svängen förbi Tangsjön. Fikar en gång till innan nedfärden börjar. Tyvärr har solen inte lyckas mjuka upp isen så jag nödgas ta av mig skidorna och gå i de brantaste partierna.

Det är perfekt tajmning när jag kommer ner till bilen igen för just då går solen ner bakom fjällets kam. En fantastisk dag är till ända, men det blir snart flera!

Så här beskrev jag min kamrat för tyskarna vi träffade vid Särmanskojan: He is my friend on the mountain. He follows me everywhere and never complains.

 

Antal kommentarer: 2

2014-06-14 23:50:06

:)

2014-06-18 14:46:53

Tack för rapporten ,har varit vid altarringer ett antal gånger sommartid .Då på gudstjänst ,u är nog orken slut för att jag ska vandra dit.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)