Dagbok

Den femte årstiden

2014-04-29

Samerna har en femte årstid som är inklämd melllan vinter och vår, Vårvintern! I år har den överträffat alla förväntningar! Rikligt med snö och minusgrader på nätterna gör att man utan problem kan åka skidor på dagen och njuta av solens värme. Det gäller dock att vara försiktig i solen för den tar väldigt på vinterbleka näsor och när den vita snön reflekterar solljuset blir det dubbel effekt.

Personligen har jag aldrig upplevt att det legat så mycket snö kvar så långt ut i april. Nu börjar det bli lite klenare med snö i skogslandet, men uppe på fjället är det ett nästan sammanhängande snötcke och på sina håll är snödrivorna många meter djupa!

Med dessa fantastiska förutsättningar beslutar jag mig för att ta mig upp på skidor på Fulufjället. Morgonen börjar lovande redan när jag i bilen på väg upp mot fjället en lång stund kan sitta och studera en stolt tjädertupp som går mitt i vägen och spelar. Han har några uppvaktande hönor och verkar ta mycket liten notis om mig.

När jag kommer fram till parkeringen nedanför Brottbäcksstugan stöter jag på några av mina kollegor från Idre. De ska åka ut och köra ved och ta vattenprover. Det blir en stunds samspråk innan de ger sig av och Örn och jag kan påbörja skidturen.

Det går fint att åka över fjället ner mot Bergådalen. Det är lite löst före men håller för det mesta bra. Det gäller att vara försiktig när man susar utför en sluttning så att inte snön är rutten när man kommer längst ner för då riskerar skidorna att gå igenom och det blir tvärstopp.

Det är fortfarande meterdjupa drivor på många platser.

Kommer fram till Bergådalsstugan utan missöden och hittar en barfläck att breda ut liggunderlaget på. Inmundigar kaffe och matsäck och sedan vilar jag och Örn på maten. Det är minst fem riptuppar som spelar runt omkring oss och Bergån som här uppe fortfarande är mest en liten bäck har börjat gå upp och man hör det stilla porlandet från vattnet. Dessa ljud blir till vildmarkens vaggsång och vi slumrar en stund i solen.

På väg tillbaka åker vi via Harrsjöhöa och nu har snön börjat bli väldigt lucker så det är bitvis besvärligt att åka utför sluttningar. Ett skavsår är även under uppsegling känner jag, men vi kämpar vidare. Alla vackra vidder gör färden lätt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)