Dagbok

Det nyckfulla fjällvädret

2014-06-16

Midsommarvecka och semester, ja, ni som brukar följa denna sida vet ju vad det innebär? Ja, just det, fjällvandring! Och det är precis vad Örn och jag ska ut på idag.

Kör upp bilen till Storfjäten och yster i benen bär det iväg. Hatten är på och packningen (som vid en kontroll efter att ha packats full innan avfärden hemifrån visade sig väga närmare 30 kg) känns till en början lätt på axlarna.

Går över den första myren och dofterna från den slår emot mig som så många gånger förr. Det känns som att komma hem. Den känslan förstärks sedan när vi kommer en bit till och möts av en porlande bäck med kallt, friskt och glasklart vatten som jollrar sig fram mellan stenar och de krokiga fjällbjörkarna bugar sig ut som om de intresserat iakktar vattnets väg mot andra nejder.

Örn är som vanligt väldigt glad och pigg att äntligen få följa med sin husse ut på äventyr. Hela vintern har han fått se mig packa matsäck och dragit till fjälls, men nästan aldrig fått följa med, men den här gången var det som att han redan när jag packade säcken kvällen innan förstod vad som var på gång, för han var med och nosade och viftade på svansen.

Vi tar oss upp mot kalfjället. Någon lämmel prasslar i buskarna och det intresserar Örn men i övrigt är det inget som händer. Ja, en spov kommer och sätter sig på stigen femtio meter framför oss och springer sedan undan på marken i stället för att ta till vingarna när vi närmar oss.

Passerar Fonnvallen och det är nu tonen slås an vad som väntar idag... Vinden! Den är mycket stark och när vi kommer en bit upp på fjällheden börjar det piska snöflingor i ansiktet! När jag blickar runt i landskapet ser jag att det ligger vita sjok av snöbyar lite här och där. Det verkar inget vidare...

När vi kommer ett stycke till och börjar runda Fonnfjället, precis så att man kan börja ana Sömlingshågna längre bort, blåser det så hårt att det stundtals är svårt att gå upprätt!

Tar mig så småningom till rastskyddet vid Hågntjärnen. Går in i grillkåtan och tar lite kaffe. Är ganska nedkyld och lägger undan hatten till förmån för en stickad mössa i stället. Det är rena höstvädret känns det som.

Funderar på hur jag ska lägga upp det här. Planen från början var att jag skulle gå norr om Sömlingshågna och sedan vidare till östsidan på Häggingfjället för att slå läger där. Det känns tveksamt att slå upp ett tält i det här blåsvädret. Beslutar mig för att stanna under eftermiddagen här i grillkåtan för att se om vinden ger med sig fram emot kvällningen och då kanske fortsätta färden. Det är ju i princip ljust hela natten så det är ju inga problem.

Jag gör upp eld och bidar min tid inne i lä från vinden. Dricker mer kaffe, läser lite och vilar en stund. När eftermiddagen börjar övergå i kväll har vinden inte avtagit, snarare tvärt om ökat i stället! Tar det svåra beslutet att gå tillbaka och avbryta färden...

(De följande dagarna efter detta blåste det ännu värre, så då kändes beslutet att avbryta mycket bättre).

Örn spanar mot Sömlingshågna.

Antal kommentarer: 1

2017-11-06 10:25:49

Blev det ingen vandringstur 2017
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)