Dagbok

Kvällsvandring i solnedgångens land

 

2011-06-03

Vilken fantastisk kväll! Det är alldeles ljummet i luften när jag vid 20-tiden lämnar parkeringen vid Brottbäcksstugan och tillsammans med hundarna börjar vandringen upp mot Fulufjället. Det kan tyckas sent att ge sig upp på fjället vid den tidpunkten, men ikväll finns det inga hinder. Jag är pigg och full av energi. Benen är som stålfjädrar när jag vandrar uppåt i smältvattnet från drivorna närmast leden. Vad gör väl det att klockan är mycket? Det är väl ljust hela natten resonerar jag. Det är en sådan härlig känsla att vara ute och vandra en ljummen försommarkväll innan mygg och knott har kommit på allvar och man hör gökarnas kokoande eka mellan fjällryggarna.

Vi stretar vidare uppåt. Jag är mäkta imponerad av min gamla finnspetshane Jiiri som är över 14 år gammal, men ändå stretar och drar i kopplet ivrig som en liten valp. Gråhunden Örn måste jag passa på för han tar gärna en sork eller lämmel om tillfälle bjuds.

Finnspetsen Jiiri 14 år.

Vänder mig då och då för att njuta av utsikten som breder ut sig i öster. Ser de välkända topparna i norr: Städjan, Nipfjället och Fjätervålen. I öster ståtar Oxvålen, Stor-Uckan och Vedungfjället. När jag kommer lite längre upp mot Särnamanskojan kan jag även urskilja Långfjället och den mäktiga Sölen inne i Rendalen i Norge.

Passerar Särnamanskojan och avviker från leden. Solen börjar stå lågt. Den går nog snart ner. Ett väldigt märkvärdigt kvällsljus bildas såhär på fjällheden. Kommer fram till Middagsloken. Där får hundarna dricka och jag passar på att fota dem i silluett mot det spegelblanka vattnet. Går en bit till tills jag hittar en lämplig vilsten. Där intas matsäcken. Hundarna får även de sin beskärda del. Ljungpipare låter höra sin vemodiga sång och spovens drillande rullar över fjällryggen när jag anträder vandringen tillbaka. Livet är gott att leva.

 

Antal kommentarer: 1

2012-11-11 08:24:56

En mörk och kulen novembermorgon är det här en fin läsning för att komma igång med dagen
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)