Dagbok

En fisketur

2014-08-08

Sommaren börjar verkligen gå in i sitt slutskede nu. Det märks på många olika sätt, men det mest påtagliga torde vara att kvällarna mörknar allt tidigare. Det är så många saker man skulle ha hunnit med att göra! Vill i alla fall komma ut och fiska en gång till. Vem vet? Det kanske blir den sista innan hösten?

Åker iväg från stugan strax före sju på kvällen. Har först tänkt prova i Fulan vid ett av mina favoritställen men när jag kommer dit står det redan en bil där! Sträckan är för liten för flera fiskare samtidigt så jag får nästan lust att strunta i alltihop och åka hem igen! Vilken missräkning! När jag åkt och vänt bilen kommer jag dock på andra tankar och åker till ett annat ställe i älven.

Medan jag står och plockar med utrustningen och drar på mig långstövlarna funderar jag på när jag egentligen var här och fiskade senast och kommer fram till att det måste vara bortåt femton år sedan! Tror jag hade med mig Hans Ericsson, numera Fridholm den gången. Vi fick inte just nån fisk vad jag kan minnas men när vi gick tillbaka till bilen fick vi ändå vara med om en annorlunda upplevelse. Det hade hunnit bli ganska mörkt och marken runt bilen glödde med små grönaktiga ljuspunkter! När vi tittade närmare såg vi att det var någon sorts centimeterlånga larver som lyste svagt längst ut på bakkroppen. Jag tog med mig en hem i en tändsticksask och kollade upp det i en insektsbok några dagar senare. Fick då lära mig att det var en sorts lysmask som finns på dessa breddgrader. Har inte sett detta fenomen någon mer gång efter detta.

Går ner mot älven och det blir ännu tydligare att det är längesedan jag var här för det som då var ett ganska nytt och lättgått hygge har nu förvandlats till en risig och svårframkomlig ungskog.

Kommer ner till vattnet vid en djup och fin hölja. Det ser bra ut. Var lite orolig att det skulle vara jättelågt vatten så att fisket skulle bli lidande. Visst är det litet med vatten i älven nu när det varit torrt såpass länge, men det är knappast något som märks här där höljorna på sina ställen kan vara flera meter djupa nedanför forsnacken.

Jag börjar fiska men det händer inte så mycket till att börja med. Ser att det varit andra fiskare här ganska nyligen för gräset är nertrampat. När fisket går mindre bra får man möjlighet att studera annat runtomkring sig, växtlighet till exempel. Vita små stjärnor blinkar mot mig nere i gräset. Det är slåtterblomman som nu blommar för fullt och sällar sig till sommarens oundvikliga avskedskör. Ser även några överblommade exemplar av Kung Karls spira och Svarthö, som båda är typiska växter här längs Fulans stränder. Vad hände? Tycker nyss jag gick efter ån och såg deras knoppar...

Kommer ner till nästa hölja och där lyfter jag genast på en liten harr, men den släpper och går tillbaka ner i vattnet. Därefter får jag några småöringar som jag släpper i igen.

Vadar ut i älven tills vattnet når upp på låren. Det är en skön känsla att känna trycket från strömmen runt benen. Få stå och spjärna emot och gräva ner fötterna i bottengruset. Få känna att man lever!

När jag står stadigt kastar jag ut och får omedelbart ett kraftigt hugg av en större fisk! Tyvärr är jag för sen med mothugget och fisken går därför loss innan jag hinner se vad det är för något. Skulle dock tro att det var en harr. Får några småöringar men sedan händer det inte så mycket mer.

Kommer ner till ett stenigare och flackare parti där älven är bred och grund. Packar ihop spöt och går en liten upptäcktsrunda längs stranden. Det är nästan lite gammelskogskänsla här med många grova granar och några imponerande tallar! De träd som står närmast vattnet har alla skadats efter isens framfart på våren. Granarna blöder kåda av detta och kommer så småningom angripas av röta och duka under. Tallarna klarar sig bättre och har otaliga gamla mer eller mindre övervallade skador som samsas med nyare, ljust lysande avskavda partier.

När jag senare sitter i bilen påväg tillbaka står det plötsligt ett så kallat "cykelstyre" mitt i vägen när jag kommer runt en kurva. Det är en ung älgtjur som har två piggar till horn, därav namnet. Den springer snabbt av vägen när jag kommer men stannar sedan ca femtio bort och står och tittar. Jag stannar och stänger av motorn och efter en stund kommer älgen närmare och börjar till slut beta på en björk!

Som synes kan man få vara med om spännande saker även om man inte får någon fisk med sig hem!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)