Resa till Island 23/9 - 30/9 - 2013

En drömresa har äntligen blivit av! Till sagoön Island! En vecka går alldeles för fort. Här nedan kommer ett urval av foton från min vistelse. Håll till godo.

Gullfoss - ett mäktigt vattenfall i Hvita älv som avvattnar glaciären Langjökull.

Vid Tingvellir bjuds man på vackra vyer.

Tingvellir (uttalas Thingvetlir) är en speciell plats i flera bemärkelser. Det är här två kontinentalplattor - den Nordamerikanska och den Eurasiska - glider ifrån varandra och bildar en sprickdal. Platsen har även historisk betydelse då den från vikingatid och till sen medeltid var en tingsplats där alla hövdingar träffades en gång per år och hade ting och rådslag. Island kan nog med rätta anses vara en av Västeuropas första demokratier.

Naturen skapar de allra märkligaste konstruktionerna!

Stelnad lava vid Tingvellir.

Vid Kerid är det en krater som vittnar om ett vulkanutbrott för 6700 år sedan. Den är den sista i raden av ett långt pärband av kratrar som sträcker sig över landskapet.

Geysir är nästa ställe med naturfenomen på Island. Här är det varma källor som värms upp tills de kastar varmt vatten högt upp i luften. Den mest kända som även fått ge namn åt detta fenomen Geysir, har dock blivit inaktiv.

Strokkur -  alldeles intill Geysir är det full fart på. Den här bubblan kommer alldeles innan vattnet kastas femton meter upp i luften.

Början på vatttenkaskaden i Strokkur.

Strokkur kastar sig upp i luften.

Vy från havet in mot fjällsidorna vid Reykjavik.

Det finns en hel del annorlunda byggnader i Reykjavik. Här bor nog Pippi Långstrumps isländska kusin!

En av de många kyrkorna i Reykjavik. Påminner om en medeltida borg...

Hallgrimskyrkan ligger högt upp i staden och är en av de nyaste i Reykjavik och ett tydligt landmärke milsvida ifrån. Här en bild tagen på natten.

Orgeln inne i Hallgrimskirkja har enligt utsago över 5200 pipor! Skulle vara kul att höra ett stycke.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)