Gamla Dagboken

Naturintresset vaknar

När jag var sju år gammal flyttade jag och min mamma till Kumla, en liten industristad mitt på den platta närkesslätten. Som barn anpassar man sig väl ganska bra vid nya förhållanden, det är ju mycket som är spännande också, jag minns dock en episod. När vi hade bott där ett tag kom min morbror Herbert och hans Britt-Marie på besök. Fram mot kvällningen frågade han: - Jaha Nonne, hur trivs du här nere då? Jag svarade: -Jeg ska flôtt hem ta Särna ô köp meg en skoter!

Under mina kumlaår var vi ofta ändå hem till Särna, speciellt när mormor fortfarande bodde hemma. På somrarna var vi på Bruket, en fäbod ca en mil söder om Särna. Där kunde gossen börja utforska naturen, för det fanns både skog och vatten. Vi satt ofta i ekan och metade. Moster Siv var den som oftast följde med mig och hennes favoritställe var utanför Byggevallbäckens inlopp i Gasjön.

När jag blev tonåring började det ju komma in annat som lockade, men jag var ändå en del på Bruket med min moster Inger. Hon hade en hund, Sissi, som var en bordercollie. Vi blev bästa vänner och hon följde mig i hälarna överallt. Smyglånade båten och var ute och rodde på sjön. Lade till på andra sidan och eldade trots att de sagt att jag inte fick. Tvingade i mig kopp efter kopp av ett svart beck som skulle kallas kokkaffe, men härligt var det och friheten kändes total! En gång fick jag för mig att Sissi och jag skulle gå runt hela sjön. Det tog hela dagen och inte hade vi nån matsäck med heller.

Nitton år gammal flyttade jag tillbaka till Särna för att gå på gymnasiet i Mora, jag längtade ju efter att få vandra under frihetens himmel! Det var då mitt naturintresse började ta fart på allvar! Tog jägarexamen den hösten och var ute varje ledig stund på jakt eller fiske, ofta tillsammans med kusinen och bästa kamraten Hans-Ove "Hattis" Karlsson (numera Fjätvall).

Jag började föra en dagbok. Inledningsvis skrev jag endast mycket kort om olika jaktföreteelser. Med tiden utvecklades dagboken att innehålla även skildringar av fiske och andra naturupplevelser. Höll på med denna dagbok mellan åren 1993 och 2000 och här nedan följer valda avsnitt ur den i sitt originalutförande. Min skrivförmåga och berättarstil har utvecklats med åren, vilket man tydligt kan se i dessa dagboksanteckningar. Det är därför jag väljer att skriva precis som originalet.